borstvergroting

Borstvergroting

​Wat is een borstvergroting?

Een borstvergroting heeft als doel het volume van de borsten te vergroten en de vorm te verbeteren door het plaatsen van een prothese achter de borstklier of borstspier. Hierdoor krijgen de borsten een harmonieus en aantrekkelijk uiterlijk waarbij de proporties met uw schouders, borstkas en heupen worden gerespecteerd.

Er zijn verschillende redenen om een borstvergroting uit te voeren. Zo kunnen de borsten tijdens de puberteit te klein gebleven zijn. De borsten kunnen ook ongelijk van grootte zijn of in volume afgenomen door zwangerschap, chirurgie, dieet of ouderdom.

Een borstvergroting is een veilige ingreep met weinig risico op complicaties. Patiënttevredenheid is bijzonder hoog.

De ingreep kan worden uitgevoerd in dagkliniek met lokale verdoving en een roesje. Na de ingreep rust u nog een drietal uurtjes uit, waarna u naar huis kan. De drainagebuisjes worden verwijderd vooraleer u naar huis gaat.

Een beperkte borstvergroting van een halve tot een hele cup kan met behulp van lipofilling (eigen vet inspuiten). Voor grotere cupmaten wordt een prothese ingebracht. 

Waaruit bestaat een borstprothese?

Een borstprothese is gemaakt uit siliconen gevuld met een siliconengel of een fysiologische zoutoplossing. Deze prothese kan ingebracht worden in de borst via de eigen plooi onder de borst, via het tepelhof of via de oksel. Voor zowel de keuze van het soort prothese als de operatietechniek zijn er verschillende mogelijkheden afhankelijk van uw lichaamsbouw en wensen.

De gewenste cupmaat wordt met patiënte besproken. Er wordt zoveel mogelijk aan de wensen van patiënte voldaan. Er zijn speciale pasprothesen ter beschikking om op voorhand een zo goed mogelijk idee te krijgen over de gekozen maat van prothese.

Er zijn drie plaatsen waar de prothese kan worden ingebracht.

  • Onder de grote borstspier
  • Boven de grote borstspier
  • Tussen de grote borstspier

De inframammair techniek (via de borstplooi) wordt het meest toegepast; ook grote protheses kunnen zo geplaatst worden. Het litteken bevindt zich dan ook discreet in de borstplooi en geneest zeer goed.

U herstelt zeer snel.

Bij een borstvergroting ondervindt u een 3 à 4-tal dagen spierstijfheid, voornamelijk ’s morgens. Pijnstillers (paracetamol, ibuprofen en tramadol) worden enkele dagen ingenomen. De hechtingen bevinden zich onderhuids en moeten dus niet verwijderd worden. Het litteken wordt bedekt met Micropore™ tape gedurende 4 weken.  De wonde blijft twee dagen droog, waarna men kan douchen. Een bad nemen kan na één week. 

Zittend werk kan men reeds na 1 week hervatten. Voor zwaarder werk rekent u best op 2 weken herstel. Slapen doet men op de rug of in zijligging gedurende een tweetal weken.

Een borstvergroting geeft bij meer dan 90% van de patiënten meer zelfvertrouwen. Kledingkeuze wordt gemakkelijker en het komt ook de seksuele relatie ten goede. De moderne borstprothesen geven een levenslange garantie

Misvattingen over borstprothesen

Moderne borstprothesen zijn gevuld met cohesieve siliconen en lekken niet.  

Met een borstprothese kan men zonder gevaar vliegen of diepzeeduiken. 

Een borstvergroting vormt ook geen beletsel voor borstvoeding gezien er niet aan de borstklieren geraakt wordt.

Uit recent onderzoek blijkt dat siliconenprothesen geen kanker noch andere ziekten veroorzaken. Meer specifiek heeft een borstvergroting geen effect op uw risico tot het ontwikkelen van borstkanker, noch op de diagnostische praktijk hier omtrent. Vooraleer u een mammografie laat uitvoeren, meldt u best dat er een prothese aanwezig is.

 

Meer informatie →