Littekens kunnen storend en lelijk zijn

Littekencorrectie

Littekens kunnen storend en lelijk zijn. 

  • Dit kan door een slechte hechttechniek. Brede hechtingen die te laat zijn verwijderd zijn duidelijk zichtbaar. Het ontbreken van onderhuidse resorberende hechtingen is dikwijls de oorzaak.
  • Het litteken kan ook het gevolg zijn van een slecht genezen ontsteking.
  • Een litteken kan eveneens ontstaan door het steeds opengaan van een wonde waar de huid opgespannen is bij een hechting.

De oplossing is dat de chirurg het litteken terug open snijdt en volgens de laatste technieken opnieuw hecht.

Een klein gezwel verwijderen.

Een klein gezwel is dikwijls goedaardig maar zit vaak op een vervelende plaats.
De chirurg kan dit snel en eenvoudig verwijderen onder lokale verdoving.

Soms heeft men (vooral op oudere leeftijd) bruine vlekken die het gevolg zijn van te veel zon.
Deze bruine vlekken kunnen eenvoudig bevroren worden.

Varia

Oppervlakkige huidletsels en littekens
Moedervlekjes, lipoom, talgcystes

Wat is een moedervlek?

Onder een moedervlek wordt meestal verstaan: een verharde huidophoping of vlek op het lichaam met pigment, dus bruin gekleurd. Er zijn ook moedervlekken zonder pigment. Die worden vaak gewoon ‘pukkels’ genoemd. De medische benaming voor een moedervlek is naevus. Meestal zitten ze al op het lichaam van bij de geboorte of kinderjaren en ondervindt u er geen last van. In uitzonderlijke situaties kunnen moedervlekken spontaan gaan bloeden of jeuken of kunnen ze van vorm of kleur veranderen. Soms komen er moedervlekken bij. Ze kunnen ontstaan in enkele maanden tot een jaar.

Verandering of hinder bij moedervlekken kan wijzen op huidkanker of melanoom. Daarom is het belangrijk om moedervlekken geregeld door een huidspecialist te laten controleren. Wie er fysieke of esthetische hinder van ondervindt, kan ze laten verwijderen bij een plastisch chirurg.

Wanneer kan u het best uw moedervlek(ken) laten verwijderen?

Moedervlekken zijn ongevaarlijk zolang ze niet van kleur of vorm veranderen. Ze kunnen wel erg ontsierend zijn, bijvoorbeeld wanneer ze in het gezicht staan, of hinderlijk, wanneer ze onder de sluiting van uw beha zitten of de rand van uw broek.

Verandering of hinder bij moedervlekken kan wijzen op huidkanker of melanoom. Daarom is het belangrijk om moedervlekken geregeld door een huidspecialist te laten controleren. Wie er fysieke of esthetische hinder van ondervindt, kan ze laten verwijderen bij een plastisch chirurg.

Wat is een lipoom?

Een lipoom is een goedaardig gezwel bestaande uit vetweefselcellen. Ze kunnen een harde kern hebben of gevuld zijn met vloeistof. Van vorm zijn ze rond of ovaal, al dat niet met uitlopers. Deze onderhuidse bultjes kunnen variëren in grootte van enkele millimeters tot centimeters groot. Ze zijn ongevaarlijk.

Lipomen kunnen overal in het lichaam voorkomen waar vetcellen zitten. De meest voorkomende plaatsen zijn de oksels, bovenbenen, onderarmen, de hals en de romp. Iedereen heeft meestal wel enkele lipomen waarvan men niet op de hoogte is. Deze zijn vaak te klein of onopvallend om te worden opgemerkt.

Wanneer er meerdere lipomen aanwezig zijn die bovendien ook pijn doen, is het mogelijk dat er sprake is van de ziekte van Dercum.

Wanneer heeft u baat bij de behandeling van uw lipoom?

Soms wordt een lipoom ervan verdacht kwaadaardig te zijn (liposarcoom). Dan is het noodzakelijk die meteen te verwijderen. Ook bij mogelijkheid van de ziekte van Dercum wordt een grondig onderzoek gedaan van de lipomen.

Meestal zijn ze goedaardig en is een behandeling niet nodig. Mensen laten soms een goedaardig lipoom verwijderen omdat ze er hinder van ondervinden, bv. omdat het onder hun kledingrand zit, of omdat het er lelijk gaat uitzien.

Wat is een talgcyste?

Als haarzakjes onder het huidoppervlak gaan ontsteken, doordat de afvoerbuis van de talgklier verstopt geraakt, kunnen er talgcystes ontstaan. Meestal zijn dit onderhuidse verdikkingen waar u verder geen last van heeft maar in bepaalde omstandigheden, kunnen ze hinderlijk zijn of pijn gaan doen.

Wanneer heeft u baat bij een behandeling van uw talgcyste?

Als uw talgcyste op een hinderlijke plaats staat, bijvoorbeeld onder de rand van uw kledij, of u vindt de plaats van uw talgcyste esthetisch hinderlijk dan is het perfect mogelijk ze te laten verwijderen zonder dat er nog veel van zichtbaar is achteraf.

 

Meer informatie →